2015

2015 har nu passerat och vi ser fram emot ett 2016 med många spännande saker. Jag ska bland annat ta examen efter 4 års studier och få ett arbete som lärare. 

Hunter

Har investerat i ett par Hunterstövlar.  Har länge suttit och sugit på tanken om att köpa ett par och nu passade jag på. Kommer kunna ha dessa i många år framöver.

Powerwalk


Dagens powerwalk ✔.  Kunde inte motstå att ta på mig träningskläderna och en podcast I öronen och gå en runda i solen. 3
En runda på 35 minuter i högt tempo. Nu är energiförrådet på topp för att göra fler to do idag. 

Risotto med kyckling

Ikväll har vi ätit risotto med kycklingfile i ugnen. I min risotto hade jag lök, kantareller, sparris och persilja. Kanske ett tips för dig att laga i veckan. 
 

Nya tallrikar

När vi besökte Ikea under vår vistelse i Örebro köpte vi nya tallrikar. Våra andra är så utslitna och kantstötta och nya behövdes för att fräscha upp köksskåpet. 

Utflykt och restaurangbesök

Idag efter frukost åkte vi ner till Vingåker outlet och shoppade loss. Några timmar senare var vi hemma och jag lekte med barnen ute i snön och gjorde snöänglar. Därefter åkte jag och R in till stan för att äta på Pinchos. Jättemysig restaurang där man beställer maten genom en app. Värt ett besök om ni någon gång är i Örebro. 

Örebro

Vi är uppe hos bror och familj och hälsar på ett par dagar. Idag har vi varit i Marieberggallerian och shoppat. Visar er vad jag köpte senare. Besökte bland annat min favoritbutik därifrån och ja när man går in där vill man bara att bankkontot ska vara påfyllt och gå loss och handla. 

Jullimpa

Bakade världens godaste bröd till julafton. Prova baka vettja. 

Till två bröd:
500 gram kvarg
5 dl vatten
2 dl mörk sirap
1/2 dl honung
1 tsk rivet skal av en apelsin
7 1/2 dl grahamsmjöl
5 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt
1 msk kryddnejlika
1 msk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk malen ingefära
(Om du vill, 2 tsk anis)

Blanda allt och dela upp i två stycken 1 1/2 liters bakformar. Grädda på 175 grader i 1 timme och 15 minuter. Glöm inte smörja formarna. 

Kvällsmys

Nu ska jag mysa mig ner i soffan, dricka julte och äta av goda praliner och kanderade mandlar framför en film. Hoppas ni haft en mysig dag. 

Mässing

Mässing är snyggt i lagom stora mängder.  Dessa hade varit snygga i vårt kök. 

God Jul

Hoppas ni alla hade en mysig julafton igår.  Vi åkte på förmiddagen till Robbans bror för att slå in de sista klapparna. Därifrån åkte vi till hans farbror och faster och åt julmat. Efter god mat och paketöppning åkte vi till min farmor och farfar där också min mamma och pappa var. Vi åt och åt och efter en mysig julafton avslutade vi med att se tomten är far till alla barnen.  I eftermiddag blir det att fira igen med brorsan med familj och mamma och pappa. Vad gör ni på juldagen? Hörs senare  

Sista rycket

Nu sitter jag framför nyhetsmorgon och kör ett sista ryck med plugget. Pluggar fram till lunch, sen ska det städas och tvättas lite grann. Efter de ska det förberedas inför uppesittarkvällen få vi hoppas på en storvinst. Längtar redan till kvällen.  Så kom igen nu Evelina, stå ut lite till innan lite jullov kan börja.

Lax i ugn med kokt potatis

Tänkte allt mer bjuda på recept här på bloggen för att inspirera er vad man kan äta. 
Lax i ugn med kokt potatis. 

Lax: 
Ta fram en ugnsfast form, häll lite olja i botten. Lägg dit laxen och strö över örtsalt och citronpeppar.
Sätt in i ugnen 20-25 min på 200 grader. 

Potatis:
Koka potatisen i 25 minuter

Vit sås:
Ta fram en gryta, smält en rejäl klick smör/margarin. När smöret smält häller du i två msk mjöl och vevar runt. När mjölet har löst upp sig häller du i fyra dl mjölk. Låt de koka upp på svag värme, krydda med salt, socker och svartpeppar efter smak. 

Tillbehör:
Kokt blomkål, bröd och grönsallad


Foodtime

Under tiden Robban var hos frisören uträttade jag några ärenden. Efter det åkte vi och handlade och herre gud vad mycket folk det var på Maxi Samarkand. Väl där bestämde vi oss för vad vi skulle äta och resterande av helgen.  Denna veckan har jag inte haft en chans att planera upp ett matschema,  har haft så mycket annat att fundera på. Valet ikväll blev sötpotatis i ugn, grillad kyckling, god sallad och hemmagjord aioli.  Ja vi är beroende av sötpotatis, så mycket godare än vanlig. Har ni inte provat så gör de. 

Julgodis

Jag har ju glömt att berätta för er att jag, mamma och farmor bakade julgodis igår kväll. Totalt gjorde vi sex stycken sorter och nu har jag och mannen här hemma dukat fram några för att provsmaka. Det blev mozartkulor med två olika sorters fyllning, två olika fudge varianter,  knäck och riskolakakor. 

Ett måste

Ett måste för mig varje dag är att vara aktiv och effektiv. Examensarbetet har tagit större delen av dagen och efter att jag stängt av datorn kände jag ett måste av att göra något. Något annat som inte har med varken datorn eller skrivande att göra. Behöver sysselsätta hjärnan med något annat. Jag ställde mig och gjorde köttfärssås och spagetti till kvällsmat och efter det slängde jag ihop bananmuffins med mörk choklad. Nu är andra plåten inne i ugnen.  Ska bli spännande att provsmakning senare. 

Julklappsspel

Lovade att visa er de jag fick i julklappsspelet igår.  Servetter och en bok, inte vilken bok som helst utan årets julklapp enligt många.  I boken finns det massor av mönster på skog, djur och allt möjligt. Det man ska göra är att i stressiga perioder unna sig tid till att färglägga bilderna för att varva ner. Det är helt enkelt en målabok för vuxna som får dig att fundera på något annat en stund. Foskning visar att pulsen hos en går ner när man utför aktiviteten.  

Myskväll med de bästa

Ikväll har Hanna, Kristin och Emma varit här. Vi har haft en mysig kväll med lyxig mat och julklappsspel. Vad jag fick i julklappsspelet visar jag imorgon så håll ut. Hanna sover över här och imorgon återstår ytterligare en dag av plugg. En mysig kväll avslutades i soffan med Per Mobergs glögg och hembakta lussebullar. 

Tredje advent

Dagen startade med magsmärtor vid 04:30 och försökte sova vidare så steg upp vid 05:45. Åt lussefrukost i form av lussebullar och varm choklad. En mysig morgon framför nyhetsmorgon resulterade i att jag somnade om igen. Vi gjorde iordning oss och åkte upp till Grand för att möta Per och Veronica. Lite ärenden uträttades och vi planerade nyår lite mer i detalj. Än så länge en mysig dag. Nu väntar snart middag och en myskväll i soffan. 

Julklappar

Iår är det brödernas barns jul så därför byter vi i familjen inte julklappar med varandra. julklapparna är inhandlade och hela min trälåda är fylld med paket. Några paket får bo i vårt förråd till julafton då de inte får plats här inne.  Eftersom vi inte bor så stort så har vi ingen gran så därför kom jag på att julklapparna får pryda vår sockelåda fram till jul.  Så ikväll har jag slagit in alla julklappar, alltid mysigt att göra varje paket fint. 

En dag av hårt arbete

Dagen började inte riktigt som jag hade tänkt mig. Hade ställt klockan på 07:30 och jag måste stängt av alarmet. Vaknade igen vid 08:50. Gjorde mig iordning snabbt som tusan och åkte till jobbet tjugo minuter senare för att börja jobba. Halvt stressig morgon jobbade jag till klockan sex.  Där efter åkte jag hem och pluggade och nu ska jag sova. Så en lång och hård arbetsdag har det varit.  Imorgon pluggar jag hemma fram till lunch för att sedan ta helg. Ja man är lite smått mosig i hjärnan efter denna veckan med uppsats skrivande.  Vissa dagar vill jag bara kasta ut datorn genom fönstret. 
Sånt här kaos är det varje dag när jag pluggar, böcker och papper överallt.  

Glögg

Myser framför tvn med saffransglögg och pepparkaka med ädelost. Nu inväntar jag äntligen hemma och senare näst sista avsnittet av paradise hotel.

Andra advent

Idag har vi tagit det lugnt.  Ett ärende ner till Lager 157 blev det och hämta paket från Lyko till mig själv.  Den andra advent hade man velat fira med snö men istället är det de tråkigaste tänkbara väder och därför myser vi inne idag. 

Lite firande

Igår firade vi att Jim fyllt år lite i efterhand. Vi var ett litet gäng som bjöd honom på hemmagjord mat i form av oxfilé,  sötpotatis I ugn med rotfrukter och viskysås. En helt fenomenalt god mat. Efteråt spelade vi poker och åt god tårta. 

Ett vardagstips

Har ni problem med stearin som sitter fast i ljustakar eller har stänkt ner på din fönsterbräda eller bord. I min adventsljusstake stod ljusen snett för att stearin stelnar nere i "koppen". Det jag vill tipsa er att göra är att värma upp stearinet med en hårtork och torka bort med torrt papper. Det var dagens tips! 
nu står ljusen rakt. 

Världens enklaste

Ett problem när jag sitter hemma och pluggar är att jag inte har tid och ork att ställa mig och laga lunch. Det blir oftast mackor och yoggi, frukost gånger två! Det är egentligen inte okej om man ska hålla fokus, inte få blodsockersvajningar och om man ska kunna prestera något. Idag tog jag mig tiden att laga en lunch, enligt min mening världens enklaste. Till lunch blir det pasta med en pasta sås. 
I pastasåsen är det: 
1 riven morot
1/2 röd lök
1/4 röd paprika
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 burk med kräftstjärtar 
Svartpeppar och salt efter smak.
Rör ihop alla ingredienser och lägg i kräftstjärtarna sist av allt så de blir varmt. 

Servera med pastan och lite grönsaker.


Fullspäckad dag

Min dag började med att jag fick ett mail om att en bok jag är tvungen att ha fanns att låna på biblioteket. Åkte till universitetet och hämtade den, vidare till jobbet för att jobba 11-20. Nu när jag kom hem städade jag och nu har jag nyss satt mig i soffan.  Nu blir det tittande innan det är dags för att sova och inta en pluggdag imorgon, handling av mat samt träning med Josefin.  

Träningskläder

Tycker allt mer det är snyggare att ha ett par träningstights med mönster på.  Hittade dessa tights som jag blev sugen på men tyvärr är de slut i min storlek.  

Pepparkakshus

Ikväll har jag och Liam gjort pepparkakshus. Både jag och brorsan hjälpte till och blev som barn igen och hjälpte till att garnera. 

RSS 2.0